понеделник, 12 октомври 2009 г.

Раираните кифлички на marabu





200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая ***
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно

150 г нарязан кашкавал тип Гауда

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио

** В оригиналната рецепта маята е 1 с л , но 1 1/4 ч л суха мая са напълно достатъчни за 300 г


. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
. Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
. Охлаждат се върху метална скара.

Дословно копирано от marabu

Ще добавя,че половината от кифличките-втасали и намазани с яйцето,сложих с тавичката за печене във фризера за една седмица.След това оставих за около час на стайна температура да се отпуснат и изпекох.Не бяха загубили нишо от вида и вкуса си,даже бухнаха още повече.

Няма коментари: