вторник, 29 септември 2009 г.

Шарената сол на майка ми

От дълги години майка ми си прави шарена сол и носи и за мен.Дотолкова сме свикнали с това,че даже не се бях замисляла от какви продукти и как я прави.Наскоро я попитах и тя с радост ми сподели рецептата си.
Продуктите са следните:
сух черен боб
царевица
нахут
едра морска сол
На практика от всякакви сухи семки и бобови-грах,белен слънчоглед,белено тиквено семе и подправки -сминдух,чубрица,червен пипер и....
Но с по-горните продукти си е нейната шарена сол.
Как става всичко:
всяка една от съставките се изпича във фурната поотделно,включително и солта.Целта е да се отнеме влагата,за да се смелят по-добре продуктите.Майка ми си ги носи на някаква мелница при свои познати,но аз мисля,че може да стане и в къщи на някой от домашните уреди за мелене на зърна.
И да не забравя пропорцията-мярката на майка ми е по 2 кофички от кисело мляко от всеки компонент.Излиза доста количество.Замисълът е 1:1:1:1 независимо каква е мярката.

2 коментара:

Tedora каза...

Много интересна рецепта. Реших да събера на едно място информация за различни подправъчни смеси и чрез мрежата, попаднах на Вашата публикация. Бих искала да ползвам рецептата Ви за публикация в интернет (не кой знае къде, в блога ми), като посоча източника. В случай, че това не Ви допада, няма да се възползвам.
Благодаря за интересната информация.

nonka2001 каза...

Благодаря за интереса.С удоволствие ще посетя Вашият блог.Лек и успешен ден.