четвъртък, 7 януари 2010 г.

Сладко от портокалови корички





* кори от портокали
* 700 гр. захар
* 1 ч.л. (5 г) винена киселина
* 2 чаени чаши вода

Жълтата част на кората се остъргва леко с ренде.Почиства се колкото се може повече от бялата част. Корите се нарязват на ивички и се завиват на охлювчета.
Нанизват се на конец и се варят в 3 води за по 5 минути. След всяко сваряване се поставят в студена вода. Тези води се изхвърлят. От захарта и водата се приготвя полусгъстен захарен сироп.
Прибавят се изнизаните от конеца охлювчета, и се варят, докато сиропът се сгъсти.
Слага се разтворената във вода винена киселина и варенето продължава още 2-3 минути. Готовото сладко се прибира в буркани докато е горещо и се обръща с капачката надолу за да се самохерметизира.
Остърганата част от коричките слагаме в бурканче с няколко лъжици захар.Използва се за ароматизиране на сладки,кексове...и има трайност.

Няма коментари: