събота, 13 ноември 2010 г.

Супа топчета

  
Продукти

500 гр. кайма смес
1-2 средни картофа
може половин пиперка
морков
половинка домат
половин бульон
фиде
 4-5 с.л. олио

за застройка
1 яйце
2 с л. . брашно
4-5  с.л. кисело мляко

кимион,черен пипер,магданоз

Слагам 2.5 литра вода да заври.През това време от каймата правя топчета колкото орех и овалвам в брашно.Понякога смесвам с каймата половин кафеена чашка ориз и тогава оформям топчетата.
Нарязвам картофите и морковите на кубчета,пиперката на дребно,настъргвам  домата.
Във вече заврялата вода слагам сол и пущам топчетата , зеленчуците и олиото.
Когато всичко е сварено слагам фидето и натрошавам бульончето.
Приготвям застройката като разбивам яйцето с брашното и добавям киселото мляко.Сместа е доста гъста.Разреждам я лъжичка по лъжичка с горещият бульон от супата  за да не се пресече.
Изключвам  котлона и изчаквам няколко минути преди да изсипя застройката на тънка струйка и с бъркане.
Най-накрая слагам подправките на воля,като наблягам на кимиона и магданоза.



По аналогичен начин правя и пилешката супа

1 коментар:

fedora каза...

Много любима супа за всички вкъщи :)
Обаче не съм пробвала с домати, ще се опита и така. Благодаря за рецептата :)