сряда, 24 юни 2009 г.

Конфитюрът на Диди



Конфитюр от каисии

Подготовка-15 мин.
Варене-30 мин.

Продукти-за 10 бурканчета

-3 кг кайсии без костилки
-3 кг захар
-75 мл вода-внимание...кайсиите отделят много сок
-2 ванилии

Приготвяне

Измиваме кайсиите,срязваме ги на две или повече парченца и почистваме от костилките.Изсипваме в дълбока купа,поръсваме със захарта и ги оставяме
да престоят една нощ в хладилника,добавяме една ванилия .

Изцеждаме плодовете на следващия ден.Загряваме сока и по желание наливаме 75 мл вода.Оставяме да заври 2 минути,изсипваме кайсиите и втората ванилия,
намаляме огъня и оставяме да поври,по-точно да къкри 30 мин.,едновременно
с това отделяме образувалата се пяна.За да разберем дали конфитюрът е готов,
поставете малко от него в една чинийка и ако след като я обърнете вертикално
конфитюрът остане върху нея,значи вече е готов.Можем да разсипем в бурканчета
и да ги заварим за около 15 мин



CONFITURE D’ABRICOTS

Préparation : 15 min
Cuisson : 30 min

Ingrédients (pour 10 pots) :

- 3 kg d'abricots dénoyautés
- 3 kg de sucre
- 75 cl d'eau
- 2 gousses de vanille


Préparation :

Laver les abricots, les couper en deux et dénoyauter. Les faire mariner 1 nuit dans une bassine avec le sucre et la vanille fendue en 2.

Le lendemain, égoutter les fruits.
Faire chauffer le jus de marinade et la vanille avec 75 cl d'eau, porter à ébullition pendant 2 min.
Jeter les abricots dans le sirop, baissez un peu le feu et laissez cuire 30 min à frémissement. Ecumer et remuer en écrasant un peu les fruits.

Tester la consistance de la confiture en en versant une goutte sur une assiette : si celle-ci se fige lorsqu'on tient l'assiette verticalement, c'est que la confiture est prête.
Retirer la vanille et mettre en pots.

Няма коментари: