четвъртък, 4 юни 2009 г.

Домашно сладко от домашни ягоди




Приготвяне-на 1кг ягоди-800 гр. захар.В дълбок съд изсипваме захарта и кафеена чашка вода,варим до сгъстяване на сиропа като бъркаме с дървена лъжица.Сиропа изглежда като гъста пяна.Изсипваме плода в сиропа и намаляме чувствително температурата на варене.Започва същинското варене на сладкото-продължава около час като леко с лъжицата само разместваме плода за да го запазим цял и същевременно обираме пяната.След около час спираме варенето за почивка-оставяме сладкото да изстине.Вече виждаме колко е гъсто.Вторият етап е кратък-около 20 минути -започваме варенето пак с леко бъркане.Готово.Стерилизираме бурканчетата 10-12 минути.

Няма коментари: