четвъртък, 14 май 2009 г.





* 2 ч.ч. бадеми
* 2 ч.ч. захар
* 1 ч.ч. прясно мляко
* щипка счукан кардамом
* 3-4 с.л. масло или гий
* масло за намазване на подноса








Бадемите се накисват в топла вода за 20 минути и след това се обелват. Слагат се заедно със захарта и млякото в блендер и се смесват до гладка каша. В тиган на умерен огън се разтопява маслото, изсипва се бадемовата смес и при постоянно бъркане се държи на котлона за 10 минути или докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Няколко минути преди да се свали от котлона се слага кардамомът и разбъркването продължава. Сваля се от огъня и бъркането продължава още няколко минути, докато сместа стане с консистенция на тесто. То се изсипва върху намазнен поднос, разстила се с дебелина около 2 см и се оформя да получи правоъгълна форма. Оставя се да изстине за около 30 минути и се нарязва на формички с остър нож.

Вместо бадеми може да се използва бадемово брашно или счукани бадеми, които да се смесят със захарта и млякото с миксер или пасатор.

Няма коментари: