четвъртък, 14 май 2009 г.

това са любимите ми видео рецепти Обичам да гледам как се приготвят красиви и вкусни неща Благодаря на авторите на тези клипчета
Сладка къщичка [видео рецепта]


За тестото:

* 5-6 ч.ч. брашно
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 2 с.л. канела
* 2 с.л. джинджифил по желание
* 1 ч.л. смлян карамфил
* кора от портокал
* 1/2 ч.л. сол
* 170 г масло
* 1 и 1/2 ч.ч. кафява захар
* 2 бр. яйца
* 1 ч.ч. мед


За слепване:

* 1 бр. белтък
* 1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
* няколко капки лимонов сок

За украсата:

* бонбони, вафлички, бисквити, шоколад и т.н.
* пудра захар или кокосови стърготини








Тестото се приготвя като мекото масло се разбива с кафявата захар до пухкав крем. Добавят
се последователно яйцата, 1 с.л. вода, медът, подправките. Разбиването продължава и чаша
по чаша се добавя брашното - в началото се разбива с миксер, а после се меси на ръка.
Полученото тесто се слага в найлонов плик и се слага в хладилник за поне 2 часа.
Тестото може да стои в хладилник до 3 дни. След като се извади от хладилника се оставя
за 10 минути да се отпусне. Разстила се лист хартия за готвене и върху него се разточва
на пласт с дебелина около 0.5 см част от тестото. С подготвените шаблони се изрязват
отделните части на къщата - две странични стени - по желание с прозорец, предна стена
с вратичка и задна страна, два правоъгълника за покрив и по желание детайли като комин,
капаци за прозорците, вратичка и фигурки изрязани с форма за сладки. Излишното тесто се
маха, формичките трябва да са на разстояние, защото леко се подуват при печенето.
За основа на къщичката се опича или остатъка от тестото с неправилна форма или голям кръг
с форма на чинията, в която ще бъде къщичката. Пекат се в загрята на 180 С фурна за
10-15 минути, докато потъмнеят съвсем леко по краищата. Изваждат се внимателно и се
оставят да изстинат. Докато са топли отново с помощта на шаблоните се изрязват с остър
нож до правилна форма.

За слепване на къщичката се приготвя глазура като първо се разбиват белтъците с мискер и
след това се добавят пудрата захар и лимоновият сок. Напълно изстиналите части за къщичката
се слепват с глазурата - най-удобно е да се използва сладкарски шприц, но може да се нанася
и с лъжичка, четка и т.н. Сглобяването започва от стените, които се залепят и се слагат
върху основата. Слепват се към нея и се оставят малко да се стегнат. Нанася се глазура по
ръбовете, където ще е покрива и се поставя и той. Всички процепи се запълват с глазура и
може да се поръсят с шарени пръчици. Залепя се коминче, капаци за прозорците и вратичка -
по желание. Оставя се да изсъхне глазурата - поне 15 минути.

За украса се използват бонбони, вафлички, бисквити, шоколад, шарени пръчици, кокосови
стърготини, остатъка от глазурата, опечените фигурки от тестото, които могат да се украсят
отделно и залепят към къщата, и каквото друго ви дойде на ум. Накрая се поръсва с пудра
захар през сито или кокосови стърготини - за да изглежда заснежена.

От зададените продукти се получава тесто достатъчно за една къщичка, с голяма основа,
резервни фигурки - ако има счупени, и малко курабийки с различна форма.
Къщичката запазва хубав вкус за 2 седмици след сглобяването. След това започва да губи
от вкусовите си качества, но дори и 4 седмици след направата е вкусна.

Идеи:
- За слепващо вещество може да се използва карамелизирана захар.
- В тестото може да се сложи какао или да се разделят на светло и тъмно тесто - така ще
изглежда по-шоколадова.
- За керемиди на покрива могат да се сложат бисквитки с правоъгълна форма или вафлени кори.
- Могат да се направят фигурки елхички, човечета и да се наредят в двора на къщичката.
- В украсата може да се използват и малки играчки.

Няма коментари: