Начин на приготвяне
закваска:
1 ч.ч топло мляко
2/3 пакетче мая
2 ч.ч брашно
Стопляме млякото. Добавяме 1ч.ч брашно и разбъркваме добре. Добавяме маята и още една чаша брашно.
Оставяме за 1 час на топло място.След 1 час закваската се е надигнала много.Аз сложих в микровълновата няколко пъти за секунди за да ускоря процеса.
За тестото
1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 големи яйца
2 - 2 1/2 ч.ч брашно
1 ч.ч ситно нарязан шпек или шунка
1 ½ ч.ч настърган кашкавал/
Разбиваме маслото със захарта в дълбока купа с миксер докато стане на крем. Добавяме яйцата и продължаваме да бъркаме няколко минути.
Прибавяме яйчната смес към закваската и разбъркваме добре.
Добавяме още една чаша брашно.
Омесваме добре като добавяме останалото брашно.Върху добре омесеното и меко тесто добавяме колбаса или шунката.
Омесваме и слагаме в купа намазана с мазнина и покрита с фолио за 1 час на топло да втасва.За да не чакам толкова време да се надига тестото аз включих на котлона купа с вода по-малка от тази ,в която е тестото и след като водата завря ,върху нея сложих купата с тестото,изключих котлона и оставих да втасва на пара.Стана значително по-бързо.
Оформянето на питката е тук
Оформената питка намазах с майонеза.. Оставяме отново да втасва.
Печем в предварително нагрята фурна на 180 С до готовност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар