неделя, 7 ноември 2010 г.

Питка с кашкавал и колбас






Начин на приготвяне

закваска:
1 ч.ч топло мляко
2/3 пакетче мая
2 ч.ч брашно

Стопляме млякото. Добавяме  1ч.ч  брашно и разбъркваме добре. Добавяме маята и още една чаша брашно.
Оставяме за 1 час на топло място.След 1 час закваската се е надигнала много.Аз сложих в микровълновата няколко пъти за секунди за да ускоря процеса.

За тестото
1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 големи яйца
2 - 2 1/2 ч.ч брашно
1 ч.ч ситно нарязан шпек или шунка
1 ½ ч.ч настърган кашкавал/
Разбиваме маслото със захарта в дълбока купа с миксер докато стане на крем. Добавяме яйцата и продължаваме да бъркаме няколко минути.
Прибавяме яйчната смес към закваската и разбъркваме добре.
Добавяме още една чаша брашно.
 Омесваме добре като добавяме останалото брашно.Върху добре омесеното и меко тесто добавяме колбаса или шунката.
Омесваме и слагаме  в купа намазана с мазнина и покрита с фолио за 1 час на топло да втасва.За да не чакам толкова време да  се надига тестото аз включих на котлона  купа с вода по-малка от тази ,в която е тестото и след като водата завря ,върху нея сложих купата с тестото,изключих котлона и оставих да втасва на пара.Стана значително по-бързо.
Оформянето на питката е тук
Оформената питка намазах с майонеза.. Оставяме отново да втасва.
Печем  в  предварително нагрята фурна на 180 С до готовност.

Няма коментари: