вторник, 22 септември 2009 г.

Лимонов пай



Продукти
настъргана кора от 1/2 лимон и 3-4 суп. лъж.лимонов сок
200 гр. захар
25 гр. масло -2 суп. лъж.
45 гр нишесте -3 суп. лъж.
3 яйца, разделени жълтъци от белтъци
щипка сол
250 мл. вода

За маслено тесто:

120 гр. брашно
1/2 ч. лъж. сол
80 гр. студено масло,на кубчета
2 суп. лъж. ледена вода

За тестото се пресяват заедно брашното и солта, добавя се студеното масло,
по малко се добавя водата, като тестото бързо се събира на топка.Разстила се на тънко във формата за печене . Оставя се в хладилника за 20 минути.

Фурната се нагрява на 170°C.

Тестото се набожда с вилица на гъсто и се пече.



За кремът се смесват лимоновият сок, лимоновата кора, 90 гр. от захарта, маслото и водата. Слагат се да заврат.

Нишестето се разтваря в 2 суп. лъж. вода. Добавят се жълтъците и се разбъркват добре.

Когато лимоновият сос заври се добавят жълтъците с нишестето. Непрекъснато бъркаме сместа. Вари се,докато кремът стане гъст.
Белтъците се разбиват на сняг със солта. По малко се добавя останалата захар и разбиването продължава докато се сгъстят.
В изстиналият блат се разпределя лимоновият крем. Върху него се изсипват белтъците и се разстилат по цялата повърхност
Пая се пече още 10-15 минути, докато белтъците придобият златисто кафяв цвят.

2 коментара:

Danyela каза...

Много отдавна се каня да направя лимонов пай. Благодаря за прекрасната рецепта!

nonka2001 каза...

Радвам се,че ти е допаднала рецептата.Поздрав.