понеделник, 1 ноември 2010 г.

Пастет от пилешки дробчета




500 гр.пилешки дробчета
1 средна глава лук
няколко скилидки чесън
2 филии хляб-без кората
50-60 грама масло
1/2 пилешки бульон
1 каф. чаша топла вода
сол
чер.пипер
кимион
магданоз


Първо сварявам дробчетата,отцеждам  ги от водата и докато са още топли ги намачквам хубаво с вилица./или пасираме/.Настъргвам на едро ренде лука и скилидките чесън и ги запържвам в 2 лъж. мазнина.Разтварям бульона в топлата вода и в него накисвам двете филийки хляб.Добавям към смлените дробчета лука,хляба-не го изцеждам от бульона и подправките на вкус.Аз наблегнах на магданоза и кимиона.разбърквам добре.
Няколко идеи от интернет пространството


Изчистете дробчетата и ги измийте в няколко води.  Накиснете в млякото (или вода) и ги оставете една вечер в хладилника за да се премахне горчивия вкус.
Изцедете много добре и подсушете с домакинска хартия. Разтопете 1/3 от масло, задушете нарязания лук. След това добавете дробчетата и нарязания чесън. Задушете докато дробчетата са готови и течността отделена при готвенето се е изпарила. Добавете коняка, оставете да поври няколко минути и добавете останалото масло. След като се разтопи, свалете от огъня и прехвърлете в кухненски процесор. Подправете на вкус със сол, черен пипер и индийско орехче и пасирайте. Ако сместа е много гъста добавете прясно мляко или сметана (наложи ми се да добавя 3 с.л. течна сметана).  Разсипете в подходящи съдове за сервиране (купичките за крем брюле са идеални).
Загрейте пилешкия бульон и соевия сос до завиране и разтворете в него желатина. Оставете сместа да започне да се сгъстява и чак тогава залейте с нея пастета. Поставете  в хладилник  за около 3 -4 часа преди да сервирате.
Поднесете с препечен хляб.
=========================================================================

250 г пилешки дробчета
2 с л коняк
2 скилидки чесън
1/2 глава кромид лук
150 г краве масло
щипка индийско орехче
сол
смлян черен пипер

мащерка за украса
Приготвяне:

• Маслото се разтопява.
• Дробчетата се почистват, измиват се и се подсушават.
• Бързо се изпържват в маслото като непрекъснато се разбъркват около 2-3 минути.
• Тиганът се сваля от огъня и се доливат 2 с л коняк и се фламбира.
• Прибавят се индийското орехче, солта, черният пипер, пресован чесън (или ситно нарязан), ситно нарязан лук и се връща на котлона.
• Запържва се, докато не се изпари течността (2-3 минути).
• Всичко се изсипва в блендер и се пюрира.
• Пастетът се поставя в намаслена форма и се полива отгоре с разтопено масло.
• Поставя се в хладилник поне за 1 час преди консумация.
 =======================================================================
250 г пилешки дробчета
1 филийка студен бял хляб
50 г прясно краве масло
1 главичка кромид лук
1 кафена чашка пилешки бульон
черен пипер
лимонов сок и сол на вкус
2 червени мариновани пиперки (Капии)
1/5 връзка магданоз
1/2 лимон за украса


Приготвянe
Пилешките дробчета се сваряват и се смилат. Маслото се разбива до пухкавост и към него се прибавят последователно при непрекъснато разбиване смлените дробчета, накиснатият в бульона и ситно натрошен хляб, дребно нарязаният кромид лук, черен пипер, лимонов сок и сол на вкус. Приготвеният пастет се оформя в плато или в индивидуални чинийки и се украсява с резенчета от лимона, парченца от пиперките и листа от магданоза.
 ========================================================================
500 г пилешки дробчета
1 голяма глава лук
2 средно големи моркова
100 г меко масло
1 и 1/2 с л масло за задушаване на лука
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:
Дробчетата се почистват и измиват. Сваряват се в 3-4 ч ч вода, като с лъжица се отстранява пяната образувала се на повърхноста след  завиране. Отцеждат се много добре.  Поставят се кухненски робот и се пюрират.
Лука се нарязва и задушава в маслото няколко минути. Отстранява се от огъня и се пюрира в кухненски робот. Отделно се пюрират морковите (предварително сварени и отцедени). Дробчетата, лука и морковите се смесват, подправят се с черен пипер и сол на вкус. Още веднъж сместа се пюрира до гладко.
 
Изсипва се върху пергаментова хартия и с нож се оформя на правоъгълник (около 0.5см дебел,  30 см дълъг  и 20 см широк). Заглажда се хубаво. Отгоре внимателно се намазва  маслото.  Навива се по дължина на руло. Опакова се с хартията. Поставя се в  хладилник за минимум 4 часа.
Сервира се нарязан на кръгчета с препечени филийки или кракери

Няма коментари: